Právní ochrana designu luxusních výrobků - Nguyenová, Ha Thu; Votava, Tomáš; Boháček, Martin, 1947-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou právní ochrany designu v segmentu luxusní módy. Cílem diplomové práce je zjistit, jakým způsobem platné právo chrání exkluzivitu a hodnotu luxusních výrobků před riziky spojenými s napodobováním a inspirací, a do jaké míry jsou stávající právní nástroje efektivní v prostředí rychle se měnícího módního průmyslu a digitálních technologií. V teoretické části jsou systematicky rozebrány základní právní instituty relevantní pro ochranu designu. Analytická část je věnována hodnocení účinnosti těchto nástrojů na základě případové studie vybrané luxusní značky a výběru relevantní judikatury. Práce využívá kvalitativní metodu právní analýzy a nastiňuje pět výzkumných otázek týkajících se účinnosti právních prostředků, dopadu právní ochrany na ekonomickou hodnotu značky, rozlišení mezi inspirací a porušením práva, ochrany (ne)registrovaných designů a vlivu soudních rozhodnutí na praxi. Na základě zjištěných poznatků, práce navrhuje konkrétní legislativní a interpretační doporučení v oblasti designu.
Vedoucí práce: Tomáš Votava
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses