Zodpovědné cestování generace Z : Přístup mladých cestovatelů k udržitelnosti - Pivoňková, Kateřina; Rončák, Miroslav; Vaško, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na zodpovědné cestování, přičemž zkoumá přístup generace Z k udržitelnosti v oblasti turismu a analyzuje, jak pandemie COVID-19 ovlivnila její cestovatelské návyky v kontextu udržitelnosti. Zodpovědné cestování patří mezi alternativní koncepty turismu, který usiluje o nalezení rovnováhy mezi potřebami místních obyvatel a turistů a klade důraz na konkrétní kroky, které jednotlivci mohou podniknout. Cílem práce je posoudit cestovatelské zvyklosti generace Z v kontextu zodpovědného cestování a posoudit vliv pandemie COVID-19 na její přístup k udržitelnému turismu. Výzkum je realizován kvantitativní metodou prostřednictvím dotazníkového šetření, jehož respondenty tvořili příslušníci generace Z, tedy osoby narozené mezi lety 1995-2010. Výsledky ukazují, že většina respondentů považuje udržitelný cestovní ruch za důležitý, avšak principy zodpovědného cestování nejsou uplatňovány ve stejné míře. Zároveň po pandemii COVID-19 nedošlo k výraznější změně směrem k udržitelnějšímu způsobu cestování u generace Z. Závěrem jsou navržena doporučení pro destinace a soukromé subjekty za účelem optimálního zacílení své nabídky na generaci Z s důrazem na zodpovědné cestování.
Vedoucí práce: Miroslav Rončák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses