Robotizace na letištích jako cesta pro řešení nedostatku zaměstnanců a nástroj pro zlepšení zákaznické zkušenosti. - Olkhovyk, Diana (2025)
Tato bakalářská práce je věnována využití robotů na letištích jako řešení problému nedostatku personálu, způsobu modernizace služeb a nástroji ke zlepšení obsluhy cestujících. V práci je podrobně popsán vývoj robotiky v leteckém průmyslu, různé typy robotů a jejich praktické využití v oblasti informací, bezpečnosti, úklidu a navigace cestujících. Cílem práce bylo zjistit, zda jsou roboti skutečně užiteční – nejen po technické stránce, ale také z hlediska ekonomického a sociálního. V rámci práce jsem provedla ekonomickou analýzu nákladů na provoz robota ve srovnání s náklady na zaměstnance v různých zemích (Česko, Německo, Francie, Španělsko). Výsledky ukázaly, že ve všech případech je robot z dlouhodobého hlediska levnější a výhodnější, zejména ve státech s vysokou mzdou. Došla jsem k závěru, že pro zaměstnavatele je z ekonomického hlediska nejvýhodnější provoz robota například ve Francii. Součástí práce bylo také dotazníkové šetření mezi cestujícími, kterého se zúčastnilo 113 respondentů. Cílem bylo zjistit, jak cestující vnímají robotizaci a jaké obavy s ní spojují. Z odpovědí vyplynulo, že většina respondentů považuje roboty za užitečné, zejména v oblastech poskytování informací a zajištění čistoty. Na druhou stranu se objevují i obavy – například z nedostatku osobního přístupu nebo z toho, že roboti nemusí zvládat složité situace. Výsledkem je, že lidé sice nejsou připraveni na úplnou robotizaci, ale jsou otevření její smysluplné a promyšlené implementaci. Zaměstnanci letišť naopak vnímají roboty spíše jako pomocníky než jako hrozbu. Přesto se ukazuje, že i mezi nimi existují obavy – zejména strach ze ztráty pracovních míst. To u některých zaměstnanců vyvolává nepohodlí, pokles motivace a v krajních případech i psychické potíže. V prác