Turecko jako regionální mocnost v rusko-ukrajinském konfliktu - Stefanyšyn, Olexandra (2025)
Bakalářská práce se zabývá kvalitativní analýzou tureckého přístupu k jeho zahraniční politice ve vztahu k Ukrajině a Ruské federaci. Práce se výhradně zaměřuje na ekonomickou, diplomatickou a vojenskou spolupráci Turecka s Ukrajinou a Ruskou federací. Zkoumá, jaké faktory ovlivňují jeho rozhodování v těchto oblastech, a jak se prostřednictvím aktivní diplomacie snaží posílit svou geopolitickou pozici v současném globálním politickém prostředí. Teoreticko-metodologickým východiskem je syntéza tří teorií: konceptu regionální mocnosti, konceptu geopolitiky Černého moře a Eurasianismu.