Vliv čínských přímých zahraničních investic na vietnamskou ekonomiku - Hoang, Thu Hang; Proch, Dominik; Fojtíková, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Diplomová práce se zabývá vlivem čínských přímých zahraničních investic na vietnamskou ekonomiku. V úvodní části je vymezen význam PZI v rozvojových zemích a motivace investorů, přičemž zvláštní pozornost je věnována postavení Číny v regionu jihovýchodní Asie a její geopolitické strategii, včetně iniciativy Belt and Road. Praktická část mapuje vývoj objemu a sektorového zaměření čínských investic ve Vietnamu, přičemž analyzuje jejich ekonomické, sociální a environmentální dopady. Součástí práce jsou případové studie vybraných čínských projektů, které ilustrují přínosy i rizika těchto investic. Závěrem práce autor hodnotí rozdíly mezi čínskými a ostatními zahraničními investicemi a upozorňuje na potřebu efektivní regulace ze strany vietnamské vlády.
Vedoucí práce: Dominik Proch
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses