Rozdíly ve vnímání green marketingu mezi generací Z a generací X v oblasti kosmetiky - Baladová, Natálie (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá rozdíly ve vnímání green marketingu mezi generací Z a generací X v oblasti kosmetiky. Také zkoumá, které faktory hrají pro jednotlivé generace klíčovou roli při výběru kosmetiky a jaký postoj tyto dvě generace zaujímají k ekologickým kosmetickým produktům. Teoretická část práce vymezuje základní pojem zvaný green marketing, jeho aplikaci v kosmetickém průmyslu a fenomén s názvem greenwashing. Zároveň charakterizuje obě generace z pohledu jejich nákupního chování a postojů k udržitelnosti. Praktická část vychází z dotazníkového šetření a analyzuje rozdíly v postoji k zelené kosmetice a vnímání zelené reklamy. Výsledky jsou následně vyhodnoceny a v kapitole návrhy a doporučení jsou poskytnuty rady, jak by kosmetické firmy snažící se jít zeleným směrem mohly lépe přizpůsobit své marketingové strategie a oslovit každou z výchozích generací efektivněji.