Hudební soutěže jako nástroj kulturní diplomacie : Případová studie Ukrajina v soutěži Eurovize - Novotná, Nikol; Lehmannová, Zuzana, 1951-; Peterková, Jana, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Bakalářská práce řeší roli hudebních soutěží jako nástroje kulturní diplomacie a soft power v mezinárodních vztazích, přičemž se zaměřuje na případovou studii účasti Ukrajiny v soutěži Eurovision Song Contest v letech 2003–2024. Cílem práce bylo analyzovat, jakým způsobem Ukrajina využívala Eurovizi k reprezentaci své národní identity, prosazování geopolitických zájmů a ovlivňování veřejného diskurzu v evropském prostoru. K řešení byla použita kvalitativní metoda případové studie, doplněná kritickou diskurzivní analýzou jednotlivých vystoupení Ukrajiny. Práce vychází z teoretických konceptu soft power, teorie kulturní diplomacie a teorie mediálních a kulturních narativů. Analýza je založena na odborné literatuře, mediálních pramenech a oficiálních dokumentech spojených s Eurovision Song Contest. Provedeným výzkumem bylo zjištěno, že Ukrajina systematicky využívá Eurovizi nejen ve vítězných ročnících, ale i v běžných účastech jako platformu pro budování pozitivního mezinárodního obrazu. Ukrajinská vystoupení v soutěži reflektují kulturní identitu, národní zkušenosti a aktuální geopolitické situace. Výzkum zároveň odhalil určitou nekonzistenci v přístupu Evropské vysílací unie k pravidlům o apolitičnosti soutěže. Hlavním zjištěním je, že Eurovision Song Contest funguje jako významný nástroj kulturní diplomacie a mediální reprezentace, jehož prostřednictvím státy, jako Ukrajina, aktivně formují svůj mezinárodní obraz. Práce přináší nový vhled tím, že zpracovává i novější ročníky 2020–2024, čímž rozšiřuje dosavadní odbornou literaturu.
Vedoucí práce: Zuzana Lehmannová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses