Udržitelnost v současném turismu : analýza chování nízkonákladových aerolinií a turistů - Gazdík, Jan; Rončák, Miroslav; Nencková, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat vztah mezi stakeholdery v turismu, konkrétně mezi postoji turistů a strategiemi v oblasti udržitelnosti u nízkonákladových leteckých dopravců. Práce kombinuje kvantitativní dotazníkové šetření zaměřené na postoje, chování a orientaci turistů v oblasti udržitelnosti, a dále kvalitativní případovou studii analyzující přístupy vybraných nízkonákladových dopravců. Výsledky ukazují, že turisté obecně považují udržitelnost za důležitou a chtějí dělat kroky směrem k udržitelnosti, avšak jejich deklarované postoje se příliš neodrážejí v jejich skutečném chování. Případová studie ukazuje, že přístupy k udržitelnosti se mezi jednotlivými dopravci mírně liší, přičemž implementace opatření je značně ovlivněna jejich společným členstvím v IATA. Na závěr práce jsou společně vyhodnoceny přístupy turistů a nízkonákladových dopravců v oblasti udržitelnosti. Práce přináší nový vhled do problematiky udržitelnosti v turismu a naznačuje další možné využití pro praxi nízkonákladových společností.
Vedoucí práce: Miroslav Rončák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses