Dopady krátkodobých pronájmů a sdílené dopravy na kvalitu života rezidentů v Praze v kontextu sdílené ekonomiky - Kytka, Rudolf; Rončák, Miroslav; Černý, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu sdílené ekonomiky v Praze s důrazem na dvě oblasti, konkrétně krátkodobé pronájmy a sdílenou dopravu. V teoretické části je definován pojem sdílená ekonomika, jsou popsány její odvětví a formy. Dále jsou představeny vybrané digitální platformy sdílené ekonomiky, včetně jejich dopadů na rezidenty a případných regulací těchto služeb. Praktická část je realizována formou dotazníkového šetření mezi rezidenty Prahy. Hlavním cílem kvantitativního výzkumu je analyzovat vnímání krátkodobého ubytování v soukromí a sdílené dopravy ze strany obyvatel hlavního města České republiky. Dílčími cíli jsou zjištění znalosti pojmu sdílená ekonomika a postoje k zavedení regulačních opatření. Výsledky výzkumu slouží jako prakticky orientovaná doporučení pro optimalizaci současné situace v Praze, se zaměřením na vybrané služby sdílené ekonomiky.
Vedoucí práce: Miroslav Rončák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses