Řízení hotovosti v koncernových skupinách se zaměřením na využití cash poolingu - Robková, Eva; Jablonský, Petr; Marek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce se zabývá významem a řízením hotovosti v koncernových skupinách. Práce je zaměřena primárně na nástroj cash pooling a jeho využití pro efektivní správu finančních prostředků mezi mateřskou společností a dcerami. Na tento nástroj je nahlíženo z daňového, účetního, reportovacího, regulačního, smluvního i implementačního aspektu. V práci jsou rozebrány různé druhy cash poolingu, jako jsou reálný a fiktivní, hybridní, in-house a bankou řízený a mezinárodní cash pooling. Důraz je kladen na jejich výhody a nevýhody v kontextu různých potřeb koncernů. Práce se rovněž zaměřuje na princip tržního odstupu, který musí být při vnitropodnikových transakcích mezi spojenými osobami dodržen, včetně doporučených metod pro stanovení převodních cen. Cílem práce je tedy poskytnout přehled o významu hotovosti, možnostech řízení hotovosti v koncernových skupinách a ucelený rozbor cash poolingu, včetně jeho souvisejících právních rámců a implementace. Poslední částí práce je primárně analýza peněžní likvidity českých společností různých velikostí v letech 2014–2023, která je zaměřená na rozdíly mezi mateřskými a dceřinými společnostmi a dopad pandemie. Analýza se dále soustředí na identifikaci a posouzení míry koncentrace hotovosti v českých mateřských společnostech.
Vedoucí práce: Petr Jablonský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses