Fuzzy interaktivní vícekriteriální optimalizace – podpora pro vytváření investičního portfolia - Borovička, Adam (2025)
Kapitálový trh je velice pestrým místem, které skýtá jak mnohé příležitosti, tak nemálo nástrah. Rozhodování o investici je potenciálně komplikovaným procesem. Cílem je tak nalézt metodologii, která by dokázala pomoci vytvořit portfolio dle představ investora za panujících podmínek na kapitálovém trhu. Aby ucelený metodický postup zohlednil všechny potřebné aspekty investičního rozhodování (charakter vstupních dat, preferencí, revize rozhodnutí atd.) byly inspirativně využity stávající, avšak v dílčích aspektech bohužel nevyhovující, koncepty, pro navržení vlastní fuzzy interaktivní metody vícekriteriální optimalizace. Právě aparát teorie fuzzy množin velice dobře slouží k vyjádření typické neurčitosti, potažmo nejistoty s investováním spojené. Jedná se zejména o nestabilní charakteristiky, tradičně výnos, či vágní vyjádření preferencí povětšinou méně zkušeného, rezervovaného investora. Navržený přístup tvorby investičního portfolia je konceptuálně zasazen do celého investičního rozhodovacího procesu, a to jak teoreticky, tak zejména prakticky. Empirická část tak vypráví příběh od geneze investiční politiky, resp. investiční strategie, až po vytvoření portfolia, s jeho případnou revizí. V době často nezodpovědného chování lidí vůči přírodě, zdrojům materiálním i lidským, je nasnadě se zaměřit na trh s ESG (Environmental, Social, Governance) podílovými fondy, tedy udržitelnou investici těšící se stále větší oblibě. Konkrétně se jedná o podílové fondy nabízené na českém trhu Českou spořitelnou. Jsou představeny, a diskutovány výsledky obvyklé konzervativnější, vyvážené strategie s nadčasovým významným prvkem udržitelnosti. Skladba portfolia, respektive jeho charakteristiky, jsou tak analyzovány. Nastíněn je též proces průběžné revize investice.