Nástroje pro datovou vizualizaci - výběr a implementace v importní firmě - Sitnianský, Lukáš (2025)
V současné době představují nástroje pro datovou vizualizaci důležitý prvek digitální transformace podniků, usnadňují práci s daty a zpřístupňují informace i netechnickým uživatelům. Práce se zaměřuje na výběr a implementaci vhodného vizualizačního nástroje v importní firmě, kde byla identifikována nízká schopnost zaměstnanců efektivně pracovat s firemními daty. Součástí práce je analýza potřeb firmy a porovnání tří nástrojů Power BI, Tableau a GIST Intelligence s využitím vícekriteriální metody hodnocení. Vybraný nástroj byl následně aplikován v oblasti řízení cashflow, která byla zvolena díky svému vysokému významu v době psaní práce. Autor současně navrhl vlastní metodiku pro řízení a návrh obsahu dashboardu, která vychází z best practices a poskytuje jasnou strukturu pro plánování a realizaci výstupů v rámci projektu.