Analýza opční strategie Covered Calls - Komárová, Barbora (2025)
Diplomová práce se zabývá back-testingem opční strategie, která by mohla být alternativou k investicím do burzovně obchodovaných fondů. Strategie spočívá v nákupu podkladových aktiv v podobě akcií sestavujících index DJIA mezi lety 2021 a 2023 a pravidelném měsíčním vypisování out-of-the-money opcí na dané jednotlivé akciové tituly. Strategie je testována ve dvou hlavních variantách, statická strategie předem určuje vzdálenost strike price od spotové ceny akcie v podobě 5 %, 10 % a 15 %. Dynamická varianta pak flexibilně určuje vzdálenost strike price pomocí srovnání implikované volatility a volatility odhadnuté pomocí modelu GARCH(1,1), což umožňuje přizpůsobení strategie aktuálním tržním podmínkám. Práce analyzuje výkonnost obou přístupů a identifikuje klíčové faktory úspěšnosti a jejich dopad na dlouhodobou udržitelnost strategie. Výsledkem je zhodnocení, zda a za jakých podmínek může být tato strategie efektivní alternativou k pasivnímu investování prostřednictvím ETF.