Řízení ESG rizik v bankovnictví - Ringelhánová, Lenka (2025)
Tato diplomová práce se zabývá řízením ESG v bankovním sektoru, jejím cílem je představit koncept ESG a jeho dopady na bankovní instituci. V první části se práce zabývá definicí pojmu ESG a jeho propojením s nejvýznamnějšími bankovními riziky spolu s měřením CO2. Následně popisuje udržitelné bankovní produkty, se kterými se můžeme v portfoliu banky setkat. Ve druhé části se diplomová práce zabývá analýzou udržitelných produktů nabízených bankami v České republice. Poslední část se zabývá analýzou a možným budoucím vývojem bankovního portfolia z hlediska poskytovaného financování společnostem s rozdílným ESG skóre. Cílem této části bylo identifikovat sektory s nejhorším ESG skóre, mezi něž dle analýzy patří energetika (včetně odpadového hospodářství), strojírenství a doprava.