Řízení ESG rizik v bankovnictví - Ringelhánová, Lenka; Teplý, Petr, 1977-; Fiala, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato diplomová práce se zabývá řízením ESG v bankovním sektoru, jejím cílem je představit koncept ESG a jeho dopady na bankovní instituci. V první části se práce zabývá definicí pojmu ESG a jeho propojením s nejvýznamnějšími bankovními riziky spolu s měřením CO2. Následně popisuje udržitelné bankovní produkty, se kterými se můžeme v portfoliu banky setkat. Ve druhé části se diplomová práce zabývá analýzou udržitelných produktů nabízených bankami v České republice. Poslední část se zabývá analýzou a možným budoucím vývojem bankovního portfolia z hlediska poskytovaného financování společnostem s rozdílným ESG skóre. Cílem této části bylo identifikovat sektory s nejhorším ESG skóre, mezi něž dle analýzy patří energetika (včetně odpadového hospodářství), strojírenství a doprava.
Vedoucí práce: Petr Teplý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses