Analýza integrace ukrajinských migrantů na českém trhu práce v Praze k roku 2024 - Ledvinová, Pavla (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu integračního procesu ukrajinských migrantů na českém trhu práce a identifikaci možných překážek v tomto procesu v roce 2024 v Praze. Teoretická část práce se věnuje základním teoriím, typologiím a pojmům v oblasti integrace a migrace jak na národní, tak mezinárodní úrovni. Dále podrobněji zkoumá tuto tématiku v kontextu českého trhu práce se zaměřením na konkrétní problematické oblasti. Praktická část následně představuje dostupné typy pobytových oprávnění pro tuto skupinu migrantů a podmínky nezbytné pro jejich získání. Rovněž je analyzována příslušná legislativa a současná migrační situace společně s klíčovými institucemi zabývajícími se integrací a migrací nejen v Praze. Součástí práce je také komparační analýza vzdělávacích systémů v České republice a na Ukrajině. Výsledky této analýzy ukazují, že hlavním rozdílem mezi oběma systémy je zejména délka studia a odlišnost v udělování titulů na vysokoškolském stupni vzdělání. Stěžejní částí práce je analýza kvantitativního dotazníkového šetření, jehož se zúčastnili pouze ukrajinští migranti pracující v Praze. Tyto výsledky ukazují, že mezi největší překážky v rámci integrace migrantů se řadí jazyková bariéra, což může být důsledkem nízké účasti migrantů na jazykových a dalších integračních kurzech. Tento problém je doprovázen překvalifikovaností migrantů, kteří i přes vysokoškolské vzdělání obsazují v ČR převážně méně kvalifikované pozice z důvodu výše zmiňované jazykové bariéry a často nevyhledávanému uznání kvalifikace získané na Ukrajině ze strany respondentů. S tím se také pojí nedostatečné výdělky a finanční zázemí, kvůli němuž si migranti nemohou zajistit základní potřeby jako je například důstojné bydlení. Z toho důvodu se mohou mnohdy