Využitie otvorených farmaceutických dát pre účely competitive intelligence formou automatizovaného reportingu - Brenvasser, Gabriel; Černý, Jan; Molnár, Zdeněk, 1939-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Táto diplomová práca sa zaoberá využitím nástrojov Business Intelligence (BI) a Competitive Intelligence (CI) na analýzu otvorených dát od Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) s cieľom vytvoriť automatizovaný reporting farmaceutických údajov. Teoretická časť sa venuje kľúčovým pojmom, ako sú otvorené dáta, Business Intelligence (BI) a Competitive Intelligence (CI), a zároveň predstavuje osvedčené postupy pri návrhu reportingových riešení. V tejto časti sú taktiež vymedzené Key Intelligence Topics (KIT) a Questions (KIQ), ktoré sú nevyhnutné pre cielenú analýzu dát. V neposlednom rade sú popísané dátové zdroje, nástroje na ich spracovanie a návrh vhodnej dátovej architektúry pre implementáciu reportingu. Praktická časť sa zameriava na implementáciu reportovacieho riešenia v Power BI, pričom spracovanie a automatizovanú extrakciu dát zabezpečuje Python skript nasadený v službe Azure Cloud Functions. Dáta sú uložené v cloudovom prostredí Azure, čím je zabezpečená škálovateľnosť a efektivita možného rozšírenia riešenia. Práca popisuje celý vývojový proces riešenia, vrátane návrhu, vytvorenia testovacej verzie a nasadenia do cloudového prostredia. Výsledkom práce je interaktívny reportingový nástroj poskytujúci prehľad o trendoch predpisovania a výdaja liekov v Českej republike. Práca ukazuje, ako možno využiť cloudové technológie a Business Intelligence na analýzu konkurenčného prostredia prostredníctvom otvorených dát. Hoci sa zameriava na farmaceutický sektor, jej metódy sú aplikovateľné aj v iných oblastiach.
Vedoucí práce: Jan Černý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: business intelligence [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses