Návrh a implementácia komplexného analytického riešenia pre oblasť sledovania utilizácie konzultantov a výnosnosti projektov - Horváthová, Nikola (2025)
Diplomová práca sa zaoberá návrhom a implementáciou komplexného analytického riešenia na sledovanie utilizácie konzultantov a hodnotenie výnosnosti projektov v rámci konkrétnej business line spoločnosti Siemens. Cieľom práce je optimalizovať existujúce analytické riešenie v tejto oblasti prostredníctvom moderných technológií s dôrazom na automatizáciu a efektívnosť spracovania dát. Práca opisuje jednotlivé fázy realizácie analytického projektu. V úvodných kapitolách sa venuje definovaniu kontextu spoločnosti, identifikácii požiadaviek zadávateľa a hodnoteniu aktuálneho stavu riešenia. Následne predstavuje návrh novej architektúry a popis implementácie jednotlivých komponentov business intelligence riešenia, vrátane ETL procesu, dátového skladu a vizualizácie dát. Dôraz sa kladie na využitie moderných cloudových technológií, ktoré umožňujú škálovateľnosť a budúci rozvoj riešenia. Práca obsahuje popis finálneho výstupu projektu a jeho validáciu voči definovaným požiadavkám, ktoré sú následne doplnené o odporučenia pre ďalší vývoj. Hlavným prínosom realizovaného riešenia je zavedenie perzistentnej dátovej vrstvy, unifikácia ETL procesu a automatizácia spracovania dát, čím sa eliminuje potreba manuálnych zásahov. Výsledkom je efektívnejší systém poskytujúci transparentné a presné analytické výstupy na podporu rozhodovania.