Analýza věrnostního programu Lidl Plus - Barochová, Adéla (2025)
V současné turbulentní době se ukazuje, že věrnostní programy jsou pro supermarkety stěžejním nástrojem pro budování dlouhodobých vztahů se zákazníky. Cílem této práce je vyhodnotit věrnostní programy a poukázat na možná zlepšení. Tento cíl bude dosažen prostřednictvím sběru primárních dat, která budou získána pomocí polostrukturovaných rozhovorů s uživateli věrnostní aplikace Lidl Plus. Pro zpracování získaných dat z rozhovorů bude použita kvalitativní analýza, která se zaměří na identifikaci hlavních témat a vzorců v odpovědích respondentů. Přínos práce představuje řešení pro zkvalitnění služeb tohoto bonusového programu. V neposlední řadě práce slouží jako navržená možnost případných změn ve věrnostní aplikaci společnosti Lidl. Předložené modifikace by mohly pomoci Lidlu zdokonalit program Lidl Plus a učinit jej ještě atraktivnějším pro zákazníky.