Analýza věrnostního programu Lidl Plus - Barochová, Adéla; Zamazalová, Marcela; Tofel, Dominik; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
V současné turbulentní době se ukazuje, že věrnostní programy jsou pro supermarkety stěžejním nástrojem pro budování dlouhodobých vztahů se zákazníky. Cílem této práce je vyhodnotit věrnostní programy a poukázat na možná zlepšení. Tento cíl bude dosažen prostřednictvím sběru primárních dat, která budou získána pomocí polostrukturovaných rozhovorů s uživateli věrnostní aplikace Lidl Plus. Pro zpracování získaných dat z rozhovorů bude použita kvalitativní analýza, která se zaměří na identifikaci hlavních témat a vzorců v odpovědích respondentů. Přínos práce představuje řešení pro zkvalitnění služeb tohoto bonusového programu. V neposlední řadě práce slouží jako navržená možnost případných změn ve věrnostní aplikaci společnosti Lidl. Předložené modifikace by mohly pomoci Lidlu zdokonalit program Lidl Plus a učinit jej ještě atraktivnějším pro zákazníky.
Vedoucí práce: Marcela Zamazalová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses