Síla sdělení : Jak komunikační strategie ovlivňují rozhodování o prevenci srdečních onemocnění? - Šupková, Daniela (2025)
Tato diplomová práce zkoumá účinnost různých komunikačních strategií v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Výzkum se zaměřuje na kombinaci komunikačního tónu (vážný vs. vtipný) a typu obsahu (osobní příběhy vs. statistiky) a jejich vliv na ochotu jedinců účastnit se preventivních vyšetření. Teoretickým základem je Health Belief Model, který poskytuje rámec pro porozumění tomu, jak lidé vnímají zdravotní rizika, přínosy a motivace k akci. Kvantitativní šetření proběhlo formou online dotazníku s videi vytvořenými pomocí umělé inteligence. Výsledky ukázaly, že vážný tón a osobní příběhy významně zvyšují ochotu k prevenci. Studie rovněž identifikovala vzdělání jako důležitý modifikační faktor ovlivňující vnímání účinnosti sdělení. Práce přináší poznatky pro tvorbu účinnějších preventivních kampaní