Management ochrany činčil ve volné přírodě - Matějka, Tomáš (2025)
Diplomová práce se věnuje ochraně činčil ve volné přírodě, přičemž jejím hlavním cílem je tuto ochranu aktivně podpořit. Za tímto účelem byla podniknuta cesta do oblasti jejich přirozeného výskytu, kde byly provedeny pilotní rozhovory s experty, kteří se činčilám aktivně věnují. Na základě získaných informací došlo ke zhodnocení současného managementu ochrany a k identifikaci problémů, které je třeba řešit. Na-vazující dotazníkové šetření potvrdilo nízké povědomí o existenci činčil v zemi svého původu a provedený experiment naznačil podmíněnou ochotu veřejnosti podílet se na financování ochrany. V rámci komunitní práce byly na závěr identifikovány místní subjekty, které jsou ochotné se do ochrany činčil ve volné přírodě zapojit.