Transformace modelů životních cyklů objektů do relační databáze - Vela, Tomáš (2025)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou transformace modelů životních cyklů objektů, reprezentovaných stavovými diagramy, do relační databáze. Životní cyklus objektu představuje klíčový prvek moderních metodik návrhu informačních systémů, jako je MMABP, avšak jeho implementace na úrovni relační databáze je často opomíjena nebo přesouvána do aplikační vrstvy. Cílem práce je navrhnout a ověřit databázově orientovaný přístup, který umožňuje uchovat, vyhodnocovat a automaticky aplikovat pravidla objektového životního cyklu přímo v databázové vrstvě bez závislosti na aplikační logice. Metodicky je práce založena na Design Science Research, jejímž prostřednictvím byl navržen, implementován a experimentálně ověřen obecný transformační postup. Kromě toho byla využita metoda systematického mapování (Systematic Mapping Study) k identifikaci současných přístupů a jejich omezení. Navržený přístup využívá SQL Server, triggery a relační tabulky pro reprezentaci stavů, přechodů, podmínek a akcí. Funkčnost řešení byla ověřena na případové studii životního cyklu objednávky v e-shopu. Výsledky ukazují, že navržený přístup umožňuje řídit stavové změny objektů přímo v databázi, zvyšuje konzistenci systému a podporuje auditovatelnost. Přístup je obecně použitelný, rozšiřitelný a vhodný i pro složitější modely. Práce zároveň otevírá prostor pro budoucí výzkum v oblasti propojení modelovacích nástrojů, databází a procesních platforem jako je Camunda.