Vliv psychického stavu pracovníků na jejich výkonnost - Čmakalová, Natálie (2025)
Téma práce je vliv psychického stavu pracovníků na jejich výkonnost. Cílem této práce je přinést ucelený pohled na problematiku deprese a zejména přiblížit, do jaké míry ovlivňuje profesní život jedince a jaké strategie mohou zaměstnanci i manažeři využít k její prevenci. Pro naplnění cíle byla zvolena kvalitativní metoda kazuistika, která pomáhá danou problematiku pochopit více do holuby a podat tak komplexní obraz. Výsledky analýzy potvrzují vliv deprese na profesní život, například psychickou kondici, jako je únava a výpadky paměti anebo snížení pracovní výkonnosti. Dále studie identifikuje, co pomáhá k zmírnění deprese, a co naopak škodí. Celkově studie znázorňuje, jak moc může deprese zasahovat do pracovního života. Výsledky z této práce mohou firmy a jejich manažeři využít k podpoře svých zaměstnanců, a to v podobě nastavení správného prostředí a adekvátní pracovní zátěže, tak aby depresi a jiným duševním onemocněním předešli.