Nositelné technologie, spotřební praktiky a management každodenního života - Kiyenka, Alina; Šimůnek, Michal, 1976-; Lejčková, Aneta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou uživatelské zkušenosti s chytrými hodinkami Apple Watch z perspektivy self-trackingu a konceptu zákaznické cesty. Teoretická část se zaměřuje na self-tracking a související koncepty, jako jsou quantified self a qualified self, dále na problematiku sledování a disciplinace, a představuje rámec zákaznické cesty jako nástroj analýzy uživatelského chování. Výzkum je postaven na auto-etnografické metodě, která kombinuje vlastní dlouhodobé zkušenosti, analýzu dat z aplikace Health a reflexi každodenního používání. Výsledky ukazují, že vztah uživatele k Apple Watch se vyvíjí v průběhu času: od počátečního nadšení a motivace ke zlepšení fyzické aktivity, přes pokles zájmu, až po frustraci a negativní vnímání neustálého sledování. Vnímaná hodnota a účinnost technologie se ukazují jako proměnlivé a závislé na individuálním prožívání, interpretaci kvantitativních dat a proměně motivace. Tento vývoj je zejména patrný ve fázi po-nákupu, která je klíčová pro pochopení skutečné hodnoty a efektivity zařízení.
Vedoucí práce: Michal Šimůnek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses