Etika v bankovní sféře - Nohavová, Eva (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na etiku v bankovnictví s důrazem na Českou spořitelnu, a. s. Cílem je analyzovat etický kodex banky, jeho implementaci do každodenní praxe a vnímání ze strany zaměstnanců i klientů. Práce popisuje historii banky, poskytované finanční služby, firemní hodnoty a přístup ke společenské odpovědnosti. Výzkum je založen na dvou dotazníkových šetřeních – jedno bylo určeno zaměstnancům, druhé klientům. Zaměstnanci hodnotí dopad etického kodexu na svou práci, zatímco klienti vyjadřují zkušenosti s etickým přístupem banky. Výsledky identifikují silné a slabé stránky etických zásad v praxi a umožňují formulovat doporučení pro jejich efektivnější uplatnění. Studie přispívá k porozumění role etiky v bankovnictví a jejímu vlivu na vztahy mezi zaměstnanci, klienty a bankovní institucí.