Styl vedení a kultura učení - Hospodářská, Monika (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou stylů vedení a kultury učení ve vybrané organizaci. Cílem práce je zjistit, zda existuje vzájemný vztah mezi těmito dvěma veličinami. V literární rešerši byly popsány a shrnuty dosavadní poznatky o stylech vedení, přičemž největší důraz byl kladen na transformační a transakční styl vedení lidí. Ve druhé kapitole je vysvětlena kultura učení a jsou blíže popsány jednotlivé dimenze. Celkem byly stanoveny tři výzkumné otázky. Ve vybrané organizaci byl proveden u dvou pracovních skupin kvantitativní výzkum prostřednictvím dotazníkového šetření za užití dotazníků CLQ a DLOQ. Srovnání výsledků mezi odděleními nepřineslo žádné shody, výsledky se mezi odděleními liší. Rozdíl nastal u dimenzí Osobní přístup, Učení v týmu a také u dimenze Nonleadership. Nadále byla vytvořena doporučení, kterými by se mohla vybraná oddělení řídit. Dalším přínosem práce byl návrh pro další výzkum.