Styl vedení a atmosféra na pracovišti - Černá, Natalie (2025)
Styl vedení a atmosféra na pracovišti Cílem této diplomové práce bylo posoudit vztah mezi stylem vedení a sociální atmosférou na pracovišti ve vybrané organizaci. Výzkum proběhl formou dotazníkového šetření ve dvou pracovních směnách. První část dotazníku vycházela z CLQ dotazníku (Procházka, 2016), druhá ze Škály sociální atmosféry podle Kollárika et al. (1993), kde byly zvoleny čtyři dimenze sociální atmosféry – mezilidské vztahy, komunikace, kooperace a sociální začleněnost. Data byla analyzována pomocí popisné statistiky, Spearmanova korelačního koeficientu a p-hodnot pro určení statistické významnosti vztahů mezi proměnnými. Výsledky ukázaly, že nejvíce zastoupeným stylem vedení byl transformační styl a nejlépe hodnocenou dimenzí atmosféry byla kooperace. Ve směně 1 byly významné korelace především mezi transformačním stylem vedení a všemi zkoumanými dimenzemi atmosféry. Naopak u směny 2 téměř žádné statisticky významné vztahy identifikovány nebyly. To naznačuje, že vliv stylu vedení na atmosféru se může lišit podle konkrétního pracovního kolektivu a vnitřní dynamiky týmu.