Zjednodušení pracovní migrace do České republiky jako reakce na potřeby českého trhu práce. - Kouba, Tomáš (2025)
Diplomová práce se věnuje ekonomické migraci do České republiky a její neúměrné složitosti jako překážce potřeb českého trhu práce. Trh práce v České republice se potýká se stavem neustálého nedostatku kvalifikované pracovní síly a jednou z možností, jak se tomuto vývoji prohlubujícího se problému postavit, může být zjednodušení pravidel ekonomické migrace, které by za jasných podmínek přineslo efektivnější přísun pracovní síly na tuzemský pracovní trh a následně vedlo k vyšší přidané hodnotě českého hospodářství – zaplnění neobsazených míst a z toho plynoucí výhody pro Českou republiku. Na základě semistrukturovaných rozhovorů dochází k identifikaci palčivých problémů současných zákonných opatření týkajících se migrace a zaměstnávání cizinců obec-ně. Zároveň z daných rozhovorů vyplývají možná doporučení pro zákonodárce, které by za předpokladu zachování premisy bezpečnosti umožnily zefektivnit a zrychlit celý proces získání zahraničních pracovníků. Cílem diplomové práce je identifikace problematických částí zákonných opatření a návrh konkrétních kroků pro změnu legislativy či zavedené praxe v imigračních procesech pro ekonomickou migraci. Závěr následně shrnuje získané poznatky, zodpovídá výzkumné otázky a stanovené hypotézy.