Instagram a škodlivé následky jeho používání - Janíčková, Lucie (2025)
Cílem této diplomové práce bylo prozkoumat, jak různé aspekty po-užívání Instagramu ovlivňují duševní pohodu žen ve věku 18–45 let, se zaměřením na mediující roli sociálního srovnávání a vnímání sebe sama. Studie vychází z teorie sociálního srovnávání (Festinger, 1954) a dalších relevantních výzkumů. K dosažení výzkumného cíle byla provedena kvantitativní analýza na základě online dotazníkového šetření, přičemž data byla analyzována pomocí lineární regrese a mediačních modelů. Výsledky ukázaly, že vyšší intenzita používání Instagramu a závislost na této platformě vedou k častějšímu sociálnímu srovnávání a negativnímu vnímání vlastního těla. Byl potvrzen významný vliv závislosti na Instagramu na úroveň stresu, úzkosti a depresivních symptomů, přičemž aktivní zapojení na platformě mělo spíše ochranný efekt, zatímco pasivní sledování obsahu riziko negativních dopadů zvyšovalo. Naopak vztah mezi používáním Instagramu a zlomyslnou závistí nebyl prokázán. Sociální status, zejména vyšší příjem, byl identifikován jako ochranný faktor snižující úroveň stresu a úzkosti. Tato práce přináší nové poznatky do oblasti výzkumu vlivu sociálních sítí na duševní pohodu a potvrzuje, že vztahy mezi používá-ním Instagramu a psychickými faktory jsou komplexní. Výsledky mohou být využity jak v psychologické praxi k prevenci negativních dopadů sociálních sítí, tak i v oblasti digitálního marketingu a regulace obsahu