Nedostatek zboží jako marketingová strategie - Holcová, Adéla; Závodná, Lucie Sára, 1984-; Bažantová, Simona; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Tato diplomová práce se zabývá strategií nedostatku jako marketingovým nástrojem ovlivňujícím spotřebitelské chování. Cílem práce bylo zjistit, zda a jak český spotřebitel reaguje na strategii nedostatku při nákupu v kamenných obchodech. Výzkum byl realizován pomocí eye-trackingového měření a doplněn o strukturovaný dotazník. Respondenti vybírali mezi dvojicemi produktů s odlišnou mírou dostupnosti a hodnotili je z hlediska očekávané kvality, vnímané popularity a nákupního záměru. Výsledky ukázaly, že strategie nedostatku významně ovlivňuje všechny tyto vybrané atributy. Opačný byl ale vliv na vizuální pozornost, která častěji směřovala k dostatkovým produktům. Doplňková analýza odhalila rozdíly ve strategii nedostatku na základě typu produktu (hedonistické či utilitární), pohlaví i obalového designu. Výsledky mohou být cenným podkladem pro tvorbu efektivních marketingových strategií v oblasti merchandisingu a retailového designu.
Vedoucí práce: Lucie Sára Závodná
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses