Elektronické vzdělávání v poradenské firmě - Novák, David (2025)
Tato bakalářská práce s názvem Elektronické vzdělávání v poradenské firmě se zaměřuje na problematiku elektronického vzdělávání ve finančním poradenství v kontextu zvyšujících se požadavků na odbornost, včetně povinných certifikací a následného vzdělávání vyžadovaného Českou národní bankou. Práce sleduje modernizaci vzdělávacích přístupů v oboru, který v minulosti čelil řadě reputačních problémů. Cílem práce je analyzovat postoje konzultantů k současnému systému elektronického a následného vzdělávání, identifikovat jeho přínosy a nedostatky a posoudit, zda tato forma vzdělávání skutečně přispívá k profesionalizaci finančního trhu. Zároveň práce usiluje o návrh možných zlepšení v oblasti vzdělávacích metod. K dosažení cílů byla využita kvantitativní metoda dotazníkového šetření doplněná o kvalitativní polostrukturované rozhovory, což umožnilo získat hlubší vhled do zkušeností a názorů respondentů z praxe. Primární data byla analyzována s cílem odhalit klíčové trendy vnímání vzdělávacího systému. Výsledky ukázaly, že konzultanti obecně vnímají elektronické vzdělávání pozitivně, zejména oceňují interaktivní formáty, jako jsou online workshopy. Naopak následné vzdělávání je částečně kritizováno pro svou monotónnost, nízkou míru individualizace a nedostatek praktického přínosu vzhledem k délce praxe jednotlivých poradců. Závěrem práce konstatuje, že elektronické vzdělávání a následné vzdělávání představují klíčové nástroje pro zvyšování odbornosti ve finančním poradenství, avšak současná podoba následného vzdělávání si žádá úpravy, které by zvýšily jeho efektivitu, relevanci a motivaci účastníků.