Pandemie Covid-19 v pojišťovnictví - Šlachta, Michal; Kozáková, Petra; Závodná, Lucie Sára, 1984-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá dopadem pandemie Covid-19 na pojišťovnictví v České republice. Cílem práce je identifikovat hlavní faktory, které pandemie ovlivnila, a zjistit, zda a jakým způsobem tyto faktory ovlivnily vývoj a strukturu předepsaného pojistného. Teoretická část vymezuje roli pojišťovnictví ve společnosti a analyzuje předchozí krizové události s dopadem na pojistný trh. Praktická část se zaměřuje na vybrané ekonomické ukazatele a jejich vztah k vývoji předepsaného pojistného v letech 2018 až 2023. Pomocí korelační analýzy a práce s časovými řadami bylo prokázáno, že úrokové sazby a mobilita měly v některých segmentech statisticky významný vliv, zatímco nezaměstnanost nikoliv. Změna celkové struktury pojistného portfolia však nebyla zásadní. Práce přináší přehled dopadů pandemie na pojišťovací sektor a poukazuje na jeho schopnost adaptace v době krize.
Vedoucí práce: Petra Kozáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses