Motivační potenciál práce - Petřivalská, Lucie (2025)
Práce je zaměřená na motivační potenciál práce ve vybraném podniku. Zkoumá míru důležitosti jednotlivých složek Hackmanova a Oldhamova modelu Job Characteristics pro zaměstnance a jejich reálnou spokojenost s nimi. Cílem této práce bylo zjistit významné rozdíly mezi vnímanou důležitostí a spokojeností, a tím identifikovat prostor pro zlepšení. Sběr dat probíhal prostřednictvím dotazníkového šetření s využitím Job Diagnostic survey. Data byla následně zpracována pomocí popisné statistiky a pro zjištění statistické významnosti rozdílů byl použit dvouvýběrový párový t-test. Statisticky významný rozdíl byl zjištěn u dvou charakteristik práce – autonomie a zpětná vazba. Dále byly výsledky analýzy interpretovány a diskutovány ve vztahu k literární rešerši. Na závěr byla formulována doporučení pro vedení organizace XY, zahrnující zlepšení motivace a zvýšení spokojenosti u identifikovaných slabších oblastí.