Motivační potenciál práce - Petřivalská, Lucie; Hiršová, Miloslava, 1950-; Šimáček, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Práce je zaměřená na motivační potenciál práce ve vybraném podniku. Zkoumá míru důležitosti jednotlivých složek Hackmanova a Oldhamova modelu Job Characteristics pro zaměstnance a jejich reálnou spokojenost s nimi. Cílem této práce bylo zjistit významné rozdíly mezi vnímanou důležitostí a spokojeností, a tím identifikovat prostor pro zlepšení. Sběr dat probíhal prostřednictvím dotazníkového šetření s využitím Job Diagnostic survey. Data byla následně zpracována pomocí popisné statistiky a pro zjištění statistické významnosti rozdílů byl použit dvouvýběrový párový t-test. Statisticky významný rozdíl byl zjištěn u dvou charakteristik práce – autonomie a zpětná vazba. Dále byly výsledky analýzy interpretovány a diskutovány ve vztahu k literární rešerši. Na závěr byla formulována doporučení pro vedení organizace XY, zahrnující zlepšení motivace a zvýšení spokojenosti u identifikovaných slabších oblastí.
Vedoucí práce: Miloslava Hiršová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses