Chyby při zpracování SWOT analýzy v kvalifikačních pracích na FM VŠE - Švédová, Barbora (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá nejčastějšími chybami při sestavování SWOT ana-lýzy v kvalifikačních pracích na Fakultě managementu VŠE. Cílem bylo zhodnotit, jakým způsobem je tento nástroj využíván a jaké nedostatky se při jeho zpracování objevují. Pomocí kvalitativní obsahové analýzy bylo analyzováno 103 prací, přičemž se ukázalo, že mezi nejčastější chyby patří nedoložení analytických podkladů, ab-sence kvantitativního hodnocení faktorů, nesprávné zařazení prvků do kvadrantů a neúměrné množství uvedených faktorů. Práce dále ukazuje, že hodnotitelé – ve-doucí a oponenti – na tyto nedostatky ne vždy reagují jednotně, což potvrdila i pro-vedená statistická analýza. Zjištění práce mohou přispět ke zpřesnění metodického vedení studentů při zpracování SWOT analýz a ke zlepšení jejich uplatnění v aka-demickém i praktickém prostředí.