Využití umělé inteligence v marketingu v sektoru společností Software as a Service (SaaS) - Novák, Robert; Závodná, Lucie Sára, 1984-; Kozáková, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Diplomová práce se zabývá vlivem umělé inteligence (AI) na marketingovou výkonnost firem působících v segmentu Business-to-Business Software-as-a-Service(B2B SaaS). Na základě systematické literární rešerše bylo formulováno pět hypotéz o tom, zda AI zlepšuje (1) cílení a segmentaci, (2) automatizaci procesů, (3) rychlost reakce na trh, (4) analýzu chování zákazníků a (5) prediktivní schopnosti. Kvantitativní šetření proběhlo formou elektronického dotazníku. Validních odpovědí poskytlo 170 marketérů, z toho 92 ze společností, které AI v marketingu již aktivně využívají. K vyhodnocení dat byly nasazeny neparametrické statistiky (Mann-Whitneyho U a Wilcoxonův test). Analýza odhalila, že ve čtyřech z pěti sledovaných oblastí se mezi firmami s AI a bez AI neprojevil statisticky významný rozdíl, výjimkou je pokročilá analýza dat, kde uživatelé AI vykazovali vyšší spokojenost. Naopak v oblasti automatizace dosáhly lepšího hodnocení podniky, které AI dosud nenasadily, což signalizuje možný útlum efektivity během rané fáze implementace. Další bariéry identifikované dotazníkem zahrnují nedostatečnou kvalitu a konsolidaci dat, nízkou vysvětlitelnost modelů a omezené dovednosti pracovníků. Zjištění naznačují, že samotná adopce AI nezaručuje vyšší marketingovou úspěšnost. Přínos se dostavuje pouze tehdy, pokud je technologie podpořena kvalitní datovou infrastrukturou, vhodným organizačním uspořádáním, systematickým vzděláváním zaměstnanců a transparentním, eticky ukotveným zacházením s uživatelskými daty.
Vedoucí práce: Lucie Sára Závodná
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses