Dopady umělé inteligence na sektor turismu - Gulyaeva, Natalia (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou zavádění technologií umělé inteligence do práce společností v odvětví cestovního ruchu. V teoretické části jsou popsány oblasti turistického sektoru, které používají technologie AI, a také pozitivní a negativní aspekty použití těchto technologií. V praktické části je provedena analýza dat získaných při průzkumu mezi turisty a rozhovory s manažery tří cestovních kanceláří na téma zavádění a využívání technologií AI. Získaná data byla analyzována pomocí Pearsonova Chí-kvadrát testu nezávislosti a Monte Carlo simulace p-hodnoty, Cohen’s d testu a tématické analýzy. V důsledku provedených analýz byl vyvozen závěr, že důvěra v technologie umělé inteligence a také úroveň empatie těchto technologií hrají největší roli v pohodlí turistů a zavádění těchto technologií do činnosti cestovních kanceláří.