Determinanty ESG transparentnosti u malých a středních podniků - Baštýřová, Šárka; Král, Pavel; Sláma, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na ESG transparentnost u malých a středních podniků v souvislosti s postoji lídrů. Cílem bylo identifikovat klíčové determinanty, které ovlivňují postoj lídra k ESG transparentnosti. Výzkum byl proveden za použití kvalitativní metody hloubkových polostrukturovaných rozhovorů s lídry malých a středních podniků. Výsledky odhalují odlišnější pohled na vztah mezi postojem lídra a ESG determinanty, než který byl původně cílem zkoumání. Postoj lídra není primárně výsledkem působení determinantů, ale naopak postoj lídra zásadně ovlivňuje způsob, jakým jsou jednotlivé determinanty ESG transparentnosti vnímány, interpretovány a uplatňovány v praxi. Lídři podle svého hodnotového nastavení hledají důvody, proč a jak ESG principy přijímat nebo naopak odmítat. Determinanty tak nejsou ovlivňujícími faktory, ale jejich význam se mění v závislosti na vnitřním přesvědčení lídra. Podpora menších podniků by se tak měla věnovat především tvorbě rámců, které umožní lídrům vnímat ESG jako smysluplnou součást podnikání.
Vedoucí práce: Pavel Král
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses