Využití gamifikace v mobilních aplikacích pro podporu duševního zdraví - Červenec, David; Kania, Karolina Anna; Melničák, Adam; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zabývá využitím gamifikace v mobilních aplikacích určených pro podporu duševního zdraví. Vzhledem k rostoucímu významu digitálních nástrojů v péči o duševní pohodu a současným výzvám spojeným s nízkou mírou dlouhodobého využívání aplikací ze strany uživatelů, se práce zaměřuje na analýzu potenciálu herních prvků pro zvýšení motivace a adherence. Cílem práce je prozkoumat současné implementace gamifikace, identifikovat klíčové principy jejího efektivního a etického využití v citlivém kontextu duševního zdraví a navrhnout prototyp aplikace, který tyto principy aplikuje. Práce využívá kvalitativní výzkumný přístup, zahrnující expertní analýzu šesti existujících aplikací (SuperBetter, VOS.health, How We Feel, Happify, Calm, Wysa) s využitím Octalysis Frameworku, hloubkové rozhovory se šesti respondenty a následnou tematickou analýzu získaných dat. Na základě zjištění byl navržen a pomocí AI nástroje v0.dev vytvořen funkční prototyp aplikace „Garden Pals“, který byl ověřen testováním použitelnosti se šesti participanty. Výsledky ukazují, že zatímco gamifikace je uživateli obecně vnímána pozitivně a může podpořit zapojení do pravidelného používání aplikací, její implementace musí být citlivá a zaměřená na podporu vnitřní motivace, pocitu pokroku a autonomie, spíše než na soutěživost či tlak. Bylo zjištěno, že klíčovými faktory pro pozitivní uživatelskou zkušenost jsou empatická komunikace, možnost personalizace, přehledná vizualizace pokroku a retrospektivy a kvalitní, příjemný vizuální design. Sociální prvky jsou vítané, avšak musí být volitelné a zajišťovat soukromí. Práce formuluje doporučení pro designéry a zdůrazňuje, že promyšleně navržená gamifikace má potenciál přispět k užitečnosti a dlouhodobému využívání aplikací pro duševní zdraví.
Vedoucí práce: Karolina Anna Kania
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ux výzkum a design [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses