Genderová diverzita vo firme XY a jej súvislosti s kultúrou firmy - Kubičková, Tereza; Hubinková, Zuzana, 1971-; Nová, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Cieľom diplomovej práce bolo preskúmať vplyv politík podporujúcich genderovú diverzitu na firemnú kultúru spoločnosti XY a zistiť, ako sú tieto politiky vnímané zamestnancami, aký dopad majú na ich pracovný život a aké výhody či výzvy prinášajú pre organizáciu. Pre tento výskum boli použité kombinované metódy zberu dát, vrátane primárnych dát získaných prostredníctvom ôsmich polo štruktúrovaných rozhovorov s kľúčovými zamestnancami a sekundárnych dát, ktoré zahŕňali firemné štatistiky a dostupné výstupy. Analýza týchto dát ukázala, že firemné politiky genderovej diverzity sú vnímané pozitívne, pričom prinášajú výhody ako zlepšenie rozmanitosti v tímoch, flexibilitu pracovného prostredia a podporu profesijného rastu žien. Na druhej strane sa objavili aj výzvy, najmä v oblasti komunikácie a implementácie politík. Záver práce odporúča pokračovať v rozvoji týchto politík, zlepšiť flexibilitu pracovných podmienok a zohľadniť špecifiká rôznych oddelení, aby sa dosiahol maximálny efekt.
Vedoucí práce: Zuzana Hubinková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses