Vnímání Bitcoinu a jeho problémů různými skupinami lidí - Crk, Alois (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na to, jak různé skupiny lidí vnímají Bitcoin a s ním spojené problémy. V teoretické části jsou popsány vybrané slabiny této technologie, které bývají často předmětem veřejných i odborných debat (například regulace a právní nejistota, uživatelská náročnost, ekologická zátěž nebo technická omezení). Zároveň jsou zde vymezeny zainteresované skupiny, které se o Bitcoin zajímají z různých důvodů – ať už pracovně, ideově, nebo kvůli jeho investičnímu potenciálu. Praktická část vychází z dotazníkového šetření a sleduje, jaké problémy jednotlivé skupiny považují za nejzásadnější, které z nich se jich osobně dotýkají a jaké postoje k Bitcoinu celkově zastávají. Výsledky jsou porovnány s teoretickými předpoklady i mezi skupinami vzájemně a jsou doplněny o postřehy z odpovědí respondentů na doplňující a otevřené otázky.