Nové trendy na trhu práce - Burešová, Markéta (2025)
Cílem této bakalářské práce bylo zjistit a prokázat, zda vnímání trendů a benefitů na trhu práce týkajících se work-life balance závisí na věku či generaci zaměstnanců. Položené výzkumné otázky hledají závislosti mezi benefity poskytovanými v současném zaměstnání, vnímáním work-life balance a věkem či generací respondentů. Cílovou skupinou výzkumu formou dotazníkového šetření byly všechny ekonomicky aktivní osoby pracující na hlavní pracovní poměr. Data z dotazníkového šetření byla analyzována v MS Excel za pomoci jednofaktorového ANOVA testu, Spearmanova koeficientu pořadové korelace a Chí-kvadrátu testu nezávislosti. Výsledky práce ukazují, že největší přínos v nefinančních benefitech oblasti work-life balance spatřuje generace Z, naopak nejmenší přínos vnímá generace Baby Boomers.