Potenciální komplikace se zavedením komunitní energetiky v České republice : kritická analýza implementace Lex OZE II. - Novotný, Jakub; Vašíčková, Veronika; Rod, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou rizik a potenciálních překážek spojených se zaváděním komunitní energetiky v České republice v kontextu legislativní novely Lex OZE II. Cílem práce je identifikovat klíčová rizika, která mohou ohrozit funkčnost programu, a navrhnout preventivní opatření ke zmírnění jejich dopadů. Práce využívá kombinaci sekundární analýzy dat včetně benchmarkingu, PESTEL a SWOT analýzy a kvalitativního výzkumu formou hloubkových rozhovorů s klíčovými stakeholdery. Rozhovory byly analyzovány pomocí softwaru MAXQDA 24, přičemž výsledky byly kódovány a tematicky strukturovány. Výzkum ukazuje, že největší výzvy představují legislativní nejasnosti, složitost připojovacích procesů a nepřipravenost distribuční sítě. Zároveň však identifikuje klíčové prvky úspěchu, jako je transparentní komunikace, vznik regionálních podpůrných center a digitalizace administrativních kroků. Výstupy této práce poskytují konkrétní doporučení pro efektivní implementaci komunitní energetiky v českém prostředí.
Vedoucí práce: Veronika Vašíčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses