Etické aspekty věrnostních programů jako nástroj k utváření a posilování zákaznické loajality - Nováková, Barbora (2025)
Diplomová práce zkoumá, jak spotřebitelé vnímají etické a technologické aspekty věrnostních programů a jaké faktory ovlivňují jejich zapojení. Výzkum využívá smíšený explanační design kombinující kvantitativní dotazníkové šetření a kvalitativní polostrukturované rozhovory. Výsledky ukazují, že klíčovým faktorem pro účast je digitální kompetence, zatímco etické aspekty, jako je transparentnost nebo manipulace s daty, mají na chování spotřebitelů menší vliv. Loajalita ke značce není vnímána emocionálně, ale transakčně – jako vztah podmíněný výhodami. Práce zároveň identifikuje digitální bariéry a přináší návrhy pro inkluzivnější a uživatelsky přívětivější nastavení věrnostních programů.