Etické aspekty věrnostních programů jako nástroj k utváření a posilování zákaznické loajality - Nováková, Barbora; Šimůnková, Klára; Vašíčková, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Diplomová práce zkoumá, jak spotřebitelé vnímají etické a technologické aspekty věrnostních programů a jaké faktory ovlivňují jejich zapojení. Výzkum využívá smíšený explanační design kombinující kvantitativní dotazníkové šetření a kvalitativní polostrukturované rozhovory. Výsledky ukazují, že klíčovým faktorem pro účast je digitální kompetence, zatímco etické aspekty, jako je transparentnost nebo manipulace s daty, mají na chování spotřebitelů menší vliv. Loajalita ke značce není vnímána emocionálně, ale transakčně – jako vztah podmíněný výhodami. Práce zároveň identifikuje digitální bariéry a přináší návrhy pro inkluzivnější a uživatelsky přívětivější nastavení věrnostních programů.
Vedoucí práce: Klára Šimůnková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses