Ústavní odpovědnost ČNB za cenovou stabilitu - Reichelová, Milada; Vopátek, Jiří; Votava, Libor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Práce se zaměřuje na zkoumání ústavní odpovědnosti České národní banky za cenovou stabilitu, konkrétně ve vztahu k inflačnímu cíli 2 %. Cílem je zjistit, zda je tento cíl v souladu s čl. 98 Ústavy ČR a zda by teoreticky mohla být centrální banka za jeho neplnění právně odpovědná. Práce využívá kvalitativní metodu polostrukturovaných rozhovorů se čtyřmi experty z oblasti práva a ekonomie. Jejich názory byly následně analyzovány ve světle právního rámce domácích i mezinárodních přístupů. Výsledky ukazují, že pojem „cenová stabilita“ není legislativně definován a právní odpovědnost ČNB za inflaci je spíše teoretická. Závěrem práce je návrh na vytvoření odborného hodnotícího orgánu pro ex post analýzu politik ČNB.
Vedoucí práce: Jiří Vopátek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses