Rozhodovací praxe státních autorit ČR a SR pro vstup inovativních léků - Krejčová, Martina (2025)
Práce adaptuje existující studii (Mills & Kanavos, 2022) a v rámci sekvenčního kombinovaného výzkumu analyzuje dokumenty Státního ústavu pro kontrolu léčiv a Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky ze správních řízení zahájených mezi lety 2022 a 2024 týkajících se stanovení úhrady inovativním léčivým přípravků s cílem identifikovat rozdíly mezi hodnoceními jednotlivých státních autorit. Byla prokázána nezávislost závěru rozhodnutí na hodnotící autoritě. Pro Českou republiku byl pozorován statisticky signifikantní vliv zejména designu klíčové klinické studie a dalších klinických nejistot, pro Slovensko nikoliv. Byly identifikovány limitace související s výběrem vzorku a kódováním, které dávají potenciál pro další – kvalitativní – výzkum.