Vliv spotřeby obnovitelných zdrojů na makroekonomickou dynamiku : analýza pomocí modelů prostorové ekonometrie - Uherková, Tereza; Formánek, Tomáš; Lacko, Jindřich; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Rychlý postup klimatické změny vede Evropskou unii k implementaci opatření zaměřených na zmírnění globálního oteplování a zlepšení stavu životního prostředí. Klíčovým pilířem těchto opatření je transformace energetického sektoru, zejména podpora přechodu od fosilních paliv k obnovitelným zdrojům energie. Otázkou zůstává, jak spotřeba obnovitelných zdrojů ovlivňuje makroekonomickou dynamiku. Tato práce se zaměřuje na analýzu vztahu mezi spotřebou obnovitelné energie a ekonomickým růstem v NUTS 2 regionech Evropské unie v období 2009–2021. K vyhodnocení prostorových souvislostí jsou využity modely prostorové ekonometrie pro panelová data, konkrétně modely s fixními a náhodnými efekty, které zohledňují prostorové závislosti prostřednictvím prostorově zpožděné závislé proměnné či prostorové chyby. Výsledky analýzy ukazují, že spotřeba energie z obnovitelných zdrojů má statisticky významný negativní vliv na ekonomický růst, zejména v krátkodobém horizontu. V dlouhodobém vývoji tento negativní dopad přetrvává, ale jeho intenzita se snižuje, což může naznačovat postupnou adaptaci ekonomik na změny ve struktuře energetického mixu. Regionální analýzy odhalily rozdíly mezi západní a východní části Evropské unie. Ve státech západní Evropské unie je negativní dopad spotřeby obnovitelných zdrojů mírnější, díky efektivnější implementaci podpůrných politik a vyšší veřejné podpoře. Ve východních členských státech byl tento vztah nevýznamný, což může souviset s menším zastoupením obnovitelných zdrojů v energetickém mixu a nižší mírou veřejné podpory. Zjištění této práce upozorňují na to, že přechod k obnovitelným zdrojům energie sice přináší environmentální přínosy, avšak v krátkém období může negativně ovlivnit hospodářský růst. Pro úspěšnou transformaci energetiky v Evropské un
Vedoucí práce: Tomáš Formánek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses