Práce kurýrů digitálních platforem : Ekonomicko-právní pohled na závislou a nezávislou činnost - Hynšt, Martin (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu ekonomických a právních aspektů závislé a nezávislé práce kurýrů v sektoru rozvážkových služeb. Cílem je prozkoumat motivaci kurýrů a formy jejich spolupráce s jednotlivými digitálními platformami. Práce vychází z kvantitativního výzkumu realizovaného formou dotazníkového šetření mezi kurýry, kteří pracují přímo pro digitální platformy, a i s těmi, kteří s nimi spolu-pracují prostřednictvím flotilových partnerů. Důraz je kladen na analýzu pracovních podmínek, právních souvislostí a motivaci kurýrů k výkonu této práce. Výsledky práce ukazují, že hlavními motivátory kurýrů jsou flexibilita pracovní doby a možnost finančního přilepšení, přičemž možnost volby pracovních směn umožňuje lepší sladění práce s osobním životem. Flexibilita je však často vykoupena vysokou mírou nejistoty, zejména ohledně stability příjmů a absencí sociálního zabezpečení.